Един от начините да се справим с депресията е да се храним правилно. Има продукти, които помагат да се повлияе върху настроението.
Освен физическата активност, която е един от най-добрите начини за
преодоляване на подобни състояния, промяната на хранителния режим също
може да направи чудеса.
Замисляли ли сте се как се храните?
Представяме ви списък с продукти, препоръчвани от специалисти в
областта, които действат благоприятно в борбата с това разпространено
заболяване.
Какво трябва да ядем, ако страдаме от депресия?
Сьомга
Всякаква тлъста морска риба, като сьомгата, съдържа Омега-3 мастни киселини, които запазват клетъчните мембрани. Полезни са също: риба тон, аншоа, сардини.
Но тъй като рибеното масло е добро място за съхранение на тежки метали, като източник на Омега-3 мастни киселини са подходящи и растения, например: орехи, ленено семе, тиквено семе и зелени листни зеленчуци.
Овесена каша и едно яйце на ден
Тези продукти ни дават 500 мг триптофан, аминокиселини, които са
източници на невротрансмитера серотонин - добър за мозъка хормон. Много
от антидепресантите са предназначени да удължат активността на
серотонина в клетките, но ние можем реално да увеличим нивото му, без да
прибягваме до лекарства.
Спанак
Фолиевата киселина, съдържаща се в спанака, граха, фасула,
портокаловия сок, пшеничния зародиш или авокадото, може да повлияе
положително в лечението на депресия при много хора.
Добавки с витамин Д
Витамин Д често се предписва, за да се преодолеят сезонни афективни разстройства.
Съща така витаминът действа противовъзпалително и увеличава
гъвкавостта на клетъчните мембрани, това кара мозъчните невротрансмитери
да работят по-добре.
Освен чрез излагането на слънце, витамин Д можем да си набавим,
консумирайки тлъста риба в допълнение с краве или соево мляко и
портокалов сок.
Броколи и боровинки
В комбинация с бяла риба, пуешко и пилешко, зеленчуците, които не
съдържат скорбяла, помага за стабилизиране на кръвната захар. А нашето
настроение е пряко свързано с нивото на глюкоза в кръвта. Когато нивото
на захарта се повиши (веднага след хранене), повечето хора се чувстват
удовлетворени от живота. Ако глюкозата се увеличава много бързо, човек
усеща сънливост.
Боровинката е богата на антиоксиданти, които поглъщат свободните
радикали, образуващи се под влиянието на стреса. Много свободни радикали
допринасят за износването на организма.
Също така се препоръчват: зелени листни зеленчуци, броколи, цветно зеле, малини, къпини и киви.
Киноа
Цели зърна киноа
са отличен източник на витамини от група В. Преработвайки се в
организма, те бавно отделят въглехидрати, така че няма да се понижи
нивото на инсулин в кръвта.
Киноа е семе, което се класифицира като зърно, определя се като един
от най-добрите източници на протеин в растителния свят. Подходящи са
още: овес, кафяв ориз, пълнозърнест хляб.
Какво не трябва да се яде при депресия?
Червено месо
В говеждото месо се съдържа Омега-6 мастна киселина.
Въпреки че мастните киселини са необходими за мозъка, Омега-6
благоприятства възпалителните процеси в организма. Съдържа се в
царевицата и растителното масло.
Пържени храни
Мазнината е важна част за клетъчната мембрана. Но транс-мазнините и
наситените мазнини правят мембраната твърда и невротрансмитерите
започват да работят по-лошо и по-лошо.
Пържените храни, хамбургерите, пържените картофи, маслото,
чийзкейковете, пълномасленото мляко и говеждото месо са продукти с
високо съдържание на наситени мазнини.
Сосове и пълнежи
Обработените храни съдържат рафинирано брашно и ни дават повече
захар, отколкото има нужда организмът. В такова брашно няма достатъчно
важни хранителни вещества. Разбира се, ще изпитваме удоволствие,
консумирайки тези продукти, но след това бързо ще почувстваме
разочарование и умора.
"Лоши" въглехидрати се съдържат в: рафинираната захар, бялото брашно, сиропи и сосове.
Алкохол и кофеин
Въпреки че алкохолът в малки количества ни зарежда с добро настроение, той също така бързо изчерпва серотонина в мозъка.
Колко често хапваме на крак сладка кифла с кафе, за да възстановим
силите си бързо и да подобрим настроението си? Но малко хора знаят, че
рафинираните продукти и кофеинът водят до бързото повишаване на нивото
на глюкоза в кръвта. Последващото й рязко спадане е причина за появата
на лошо настроение, а оттам и за развиването на депресия.
Придържайте се към тези препоръки в храненето, защото такова народно лечение има значителни предимства пред медикаментозното.
http://www.framar.bg/