Богат източник на магнезий - минерал, който играе роля при образуването на повече от 300 ензима
Овесът отдавна не е само конски “деликатес” -
навлязъл е в менюто на западноевропееца във вид на любимата му овесена
каша. Тази закуска си проби път и у нас като диетична и полезна храна.
Тя е перфектният начин за започване на деня, особено ако се опитвате да
предотвратите или лекувате сърдечносъдови заболявания или диабет.
Овесът, овесените трици и овесените ядки съдържат специфичен вид
влакна, известни като бетаглюкани. Благоприятният им ефект върху нивото
на холестерола е доказан. Хората с висок холестерол се нуждаят само от 3
грама разтворими фибри дневно. Те се съдържат в една купичка овесени
ядки. Чрез нея е възможно общият холестерол да бъде намален с до 23.8%.
Освен това антиоксидантни съединения в овеса помагат за
предотвратяваното на уврежданията от свободните радикали. Това намалява
риска от сърдечносъдови заболявания.
Овесът е богат източник на магнезий - минерал, който играе роля
при образуването на повече от 300 ензима, включително такива, свързани с
абсорбирането на гликозата и секрецията на инсулин.
По-малко
известно е обаче, че овесът е една от най-добрите билки за подпомагане
на нервната система при стрес. Особено подходящ е при нервна преумора и
изтощение, свързани с депресия (в такъв случай може да се комбинира с
шлемник и див пелин).
Белтъчините на овеса, подобно на белтъчините на соята, са особено
ценни. Овесеното брашно е добро диетично средство за болни в период на
възстановяване.
При гастрити, ентерити и колити добро помощно лечебно средство е
кашата от овесено брашно или овесени ядки. Овесените ядки се препоръчват
и при чревни разстройства. На овесените ядки се приписва свойството да
благоприятстват растежа на косата.
Използват се лечебните свойства на овесеното брашно, овесените
ядки и овесената слама. При фебрилни състояния, а също и при подагра се
препоръчва овесено питие, приготвено чрез варене на 40 г овес в половин
литър вода. Поради богатото си съдържание на силициева киселина
овесената слама, накисната в топла вана, е добро облекчаващо средство
при подагра и ревматизъм. Силна отвара от овесена слама и дъбови кори е
добро средство при потене на краката (баня с продължителност 15-20
минути).
Напоследък голям интерес предизвикват научни съобщения за
ефикасното действие на тинктура от овес срещу пристрастяването към
морфин и тютюнопушене. Индийската народна медицина отдавна използва
отвара от овес за лечение на пристрастяването към опиум и към
тютюнопушене.
- Чай се приготвя, като 1 супена лъжица овес или овесени ядки се
варят продължително в две чаши вода. Още по-добре е да се залеят с
водата вечерта и на следната сутрин да се варят.
- Напитка за
изтощени след продължително боледуване хора се приготвя, като чаша овес
(или овесени ядки) се заливат с пет чаши вода, изваряват се до гъстотата
на течен кисел, прецежда се, към отварата се прибавя равно количество
мляко и отново се възварява. Тогава се прибавят 4 чаени лъжички мед и
пак се възварява. Употребява се затоплена на два-три пъти за един ден.
-
Отвара от овесена слама за бани при ревматизъм се приготвя, като
половин или 1 кг ситно нарязана овесена слама се вари половин час с
няколко литра вода, след което се прецежда и се прибавя към топлата вода
във ваната. За вани на краката при потене 300 г овесена слама се вари в
кофа вода.
- Превантивно срещу атеросклероза действа рецепта с овес,
препоръчвана от Петър Димков. В 1800 г вода се слагат и варят 15 минути
на тих огън по 2 супени лъжици овес и наситнени корени коприва, както и
7 счукани ореха заедно с черупките. Към получената отвара се прибавят 3
супени лъжици наситнени цвят и листа от очанка и по 1 супена лъжица
борови връхчета, цвят от бял глог, плодчета имел и листа от касис,
разрязан на четири лимон и 2 супени лъжици мед. Вари се на тих огън още
15 минути. От отварата се пие 3 пъти дневно преди ядене по 50 г.
marica.bg